• Linda Veerman

Hoe zullen we eens trouwen?


"Hoe kun jij ons trouwen?" Dat was een veelgestelde vraag op de trouwbeurzen waar ik de afgelopen weken heb gestaan. Wat mag wel en wat mag niet? De regels omtrent trouwambtenaren verschillen per gemeente. En dat is best een gedoe.

Maar ik kan je helpen.

Sommige gemeentes geven het bruidspaar alle vrijheid in hun keuze voor een trouwambtenaar. Je mag iemand van de gemeente kiezen, iemand uit een andere gemeente laten komen of een zelfstandig trouwambtenaar of familielid laten benoemen en beëdigen voor 1 dag.

Er zijn echter ook gemeentes waarbij je enkel en alleen mag kiezen voor een trouwambtenaar uit hun eigen bestand. Je mag 2 of 3 voorkeuren opgeven, en dan is het afwachten tot zo'n 4 weken voor De Grote Dag wie het gaat worden.

Krijg jij van dat idee de kriebels? Dan is het goed om te bedenken wáár je wilt trouwen. Welke mogelijkheden zijn er in de gemeente van jullie droomlocatie? Soms staan niet alle mogelijkheden op een website vermeld. Bel daarom even naar de afdeling burgerzaken om te vragen of jullie wens mogelijk is.

Hoe kan ik jou trouwen?

Ik werk als zelfstandig trouwambtenaar. Dat betekent dat ik jullie officieel kan trouwen, nadat de gemeente waarin jullie willen trouwen me benoemt en de rechtbank me beëdigt.

?Is dat onhandig? Nee. Ik vind van niet. Zoals een timmerman gereedschap nodig heeft, is dit een stukje papierwerk dat in mijn werk erbij hoort.

?Levert dit extra kosten op? Ja. Gemeentes vragen daar (verschillende) administratiekosten voor; zogenoemde leges.

Maar dan nog kun je bij mij goedkoper uit zijn, dan bij een gemeenteambtenaar. (zie fotobijlage) En bij mij weet je natuurlijk zeker dat je mij krijgt!! :-)

Het kan ook anders!

Vroeger zag je vaak dat bruidsparen hun 'boterbriefje' haalden op het stadhuis en daarna een grootste kerkelijke inzegening vierden. In deze tijd is dat natuurlijk ook mogelijk, en hoeft dat niet in de kerk. Veel bruidsparen kiezen ervoor het wettelijke gedeelte van een huwelijk op een 'goedkope' maandag of dinsdagochtend bij de gemeente te doen, en daarna in het weekend een uitgebreide ceremonie (met jurk, ringen, Ja-woord, muziek) te houden op hun droomlocatie. Op deze manier kan ik jullie altijd trouwen! Er is geen benoeming en beëdiging nodig. Jullie kunnen jullie dag precies zo inrichten als jullie willen, we hebben alle tijd. En daarbij is dit vaak ook een hele betaalbare optie!

Voordelen als je voor mij kiest:

- Je weet zeker dat je krijgt waar je voor kiest! Namelijk: mij! Geen keuze optie en afwachten maar. Mocht er onverhoopt iets aan de hand zijn, waardoor ik jullie niet kan trouwen, dan heb ik een fijn netwerk van trouwambtenaren die kunnen invallen.

- Vaste prijs, ongeacht dag of datum.

- Tijd!

Je zult mij nooit horen zeggen dat ik de leukste en de beste trouwambtenaar ben in het land. Want ik ken er een heleboel, en joh, dat zijn toch leuke en goede mensen! Mijn advies is om dicht bij jezelf te blijven. Zoals jij je eigen stijl hebt, heeft een trouwambtenaar een eigen stijl. En een klik is belangrijk! Kies dus iemand die bij je past! En weet dat er meer mogelijk is, dan er op het eerste oog lijkt...

Heb je hierover vragen, bel me gerust! En een kennismaking is altijd vrijblijvend.

#trouwen #trouwambtenaar #kiezen #kosten

0 keer bekeken