• Linda Veerman

Even dapper zijn


DAPPER | "Even dapper zijn", zei ik tegen mezelf toen ik dinsdagavond met samengeknepen billen, in het donker, zonder zichtbare belijning op de weg, in een sneeuwstorm naar een familie reed in Drenthe.

"Dapper", was ook de vrouw wiens nabestaanden ik ging bezoeken. Als jong Amsterdams meisje liep zij in de Hongerwinter een deel van mijn route, om uiteindelijk aan te kunnen sterken op de boerderijen in het noorden van het land. Omdat daar nog wèl eten was.

"Dapper", waren haar kinderen; toen zij na vele jaren met haar liefde omringd te zijn geweest; hun eigen angsten en verschillen onder ogen kwamen, bij het afscheid van hun bijzondere moeder.

"Dapper", was ook het prachtige meisje van nog net geen 7 maanden; die ondanks alle operaties en ongemakken iedere nieuwe dag weer met een lach tegemoet trad en daarmee vele harten veroverde.

"Dapper" waren ook haar ouders, toen ze van de week met de voeten in de sneeuw hun kleine vechter moesten loslaten, daar op de plek waar hun meisje voortaan mag rusten.

"Dapper zijn"; het zit niet in super-held-achtige-acties, het zijn juist vaak die grote en kleine momenten in het leven die iets van jezelf vragen dat je nog nooit eerder hebt gedaan, of hebt gedurfd. Maar die je toch deed. En die je vervolgens benoemd als: 'ik deed wat ik moest doen'.

En zo banen we ons allemaal een weg door het leven. Wij mensen; we zijn maar een dapper volkje.

#rouw #afscheid #ceremoniespreker #storytelling #liefde

0 keer bekeken